Bra att veta

Här finns information som framför allt rör dig som bor i föreningen. Hör gärna av dig om det är någon information du saknar.

Allas ansvar = Ditt ansvar

Du bor i en bostadsförening, vilket är en kollektiv boendeform. Kollektivt innebär att vi som bor här gemensamt äger och tar hand om fastigheten. Vi inkluderar även DIG.

Behandla våra gemensamma utrymmen som om det vore ditt eget vardagsrum – plocka till exempel upp skräp du ser och ta hand om dina (och eventuella gästers) fimpar.  Ser du något problem med fastigheten, kontakta någon ur styrelsen.

Andrahandsupplåtelse

Styrelsen beslutar om och beviljar andrahandsupplåtelse. Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand ska du därför i god tid lämna in en skriftlig ansökan till styrelsen och avvakta beslut innan uthyrningen startar. Vid sin bedömning följer styrelsen en praxis som baseras på hyresnämndens regler. Denna innebär att medlem som har beaktansvärda skäl ska få möjlighet att hyra ut lägenhet i andra hand. Som beaktansvärda skäl räknas typiskt studier/arbete på annan ort, provsammanboende eller sjukdom. Uthyrning medges normalt i upp till två år.

Föreningen vill begränsa andrahandsupplåtelse främst eftersom det ofta minskar det totala ansvarskännandet i föreningen. Det blir också svårare att hitta medlemmar till förtroendeposterna. Dessutom strider det mot föreningens ändamål.

Föreningen tar ut en avgift för andrahandsupplåtelse. Avgiften uppgår till 15% av den gemensamma delen av kvartalsavgiften, dock högst 10% av ett prisbasbelopp per år. Avgift för hela perioden tas därför ut vid ett och samma tillfälle.

Avlopp

Stopp i avlopp och dåligt rensade golvbrunnar är en vanlig orsak till vattenskador. Tänk på att det ingår i ditt underhållsansvar att hålla dessa i gott skick! Om du misstänker att stoppet sitter utanför din lägenhet (i eller anslutning till huvudstammen), kontakta någon ur styrelsen omgående.

Använd aldrig kaustiksoda i avloppen. Kaustiksodan förstör rören (och ger på sikt upphov till fler stopp) och kan ge upphov till allvarliga skador för den som jobbar med att lösa stoppet.

Barnvagnsrum

Barnvagnsrum finns bredvid hissen i huvudentrén.

Brandsäkerhet

Brandvarnare finns placerade i trapphusen och på vinden. Brandvarnaren på vinden är sammankopplad med en brandvarnare ute i trapphuset i gårdshuset.

Brandsläckare finns på följande platser i huset:

  • I soprummet i sidoentrén
  • Utanför tvättstuga/bastu i källaren
  • På vinden i gårdshuset
  • Utanför vindsdörren längst upp i gårdshuset
  • På entréplan i gårdshuset (bakom hissen)
  • I huvudentrén
  • Längst upp i gathuset (plan 6)

Brandsläckarna är bytta i januari 2022.

Fungerande brandvarnare ska finnas i alla lägenheter – se till att funktionstesta din brandvarnare minst en gång per år!

Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus! Mer information om brandsäkerhet finns hos Brandförsvaret!

Cykelparkering

Cyklar parkeras i cykelrummet i korridoren i källaren eller i cykelställen på gården. Inga motorfordon får parkeras i fastigheten (inklusive gården). Var noggrann med att se till att dörren till cykelrummet går i lås!

Eldstäder

Såväl eldstad som rökkanal ingår i det inre underhållsansvaret som du har som medlem. Sotning och brandskyddskontroll genomförs gemensamt i fastigheten enligt fastställda intervall (vart tredje respektive vart sjätte år). Du är skyldig att ge tillträde till lägenheten för dessa arbeten. Läs mer om vad som gäller på Storstockholms brandförsvars hemsida eller entreprenören Skfm Lars Sundström som utför arbetet hos oss.

Fönster och fönsterkarmar

Det är viktigt att ta bort snö från fönsterkarmar samt från balkongdörrar vintertid. Detta p g a att det annars kan ligga snö kvar som på sikt ger kostsamma skador i virket på fönstren. Enklast är att ta en borste eller liknade för att hålla karmarna rena.

Föreningslokal och bastu

I källaren finns en föreningslokal och en bastu som kostnadsfritt kan användas av föreningsmedlemmar. Du bokar i almanackan som finns uppsatt i anslutning till respektive lokal. Varje medlem svarar förstås själv för att städa och ställa i ordning efter sig.

Hjärtstartare

En hjärtstartare finns i entrén.

Hobbyrum

På vinden finns ett hobbyrum som kan användas för t ex målningsarbeten eller liknande. Kom ihåg att plocka undan och städa efter dig. Kontakta styrelsen om du vill ha tillgång till rummet.

Individuella lån

De individuella lånen är lån som föreningen en gång tagit upp för medlemmarnas räkning. Detta skedde i samband med en stor ombyggnad i fastigheten på 1980-talet då både gemensamma utrymmen och lägenheter byggdes om. Lånen är en del av föreningens totala banklån.

För individuella lån betalar medlemmar en motsvarande andel av föreningens räntekostnad samt en amortering. (Räntekostnaden är inte avdragsgill eftersom det är föreningen som står på lånet.) Avgiften för lånet särredovisas på din avi.

En gång per år (oktober) ges möjlighet att lösa det individuella lånet. Vilka lägenheter som fortfarande har dessa lån och lånens storlek framgår av  årsredovisningen.

Pantsättning

En pantsättning uppkommer när en boende tar ett nytt lån med lägenheten som säkerhet eller lägger om befintliga lån. Alla panter och avnoteringar ska enligt lag registreras i föreningens lägenhetsregister, vilket är en av styrelsens viktigaste ansvarspunkter. Arbetet med lägenhetsregistret är i vår förening utlagt på vår ekonomiska förvaltare. De tar ut en administrativ avgift på 1,5 PBB för varje pantsättning.

Det är viktigt att du som medlem alltid meddelar om du på ett eller annat sätt förändrar lånebilden. Meddela banken att snarast sända pantförskrivningshandlingar eller makuleringar till föreningen då du gjort förändringar av dina lån.

Renovering och ombyggnad

Regler för vad som gäller om du vill renovera eller bygga om i din lägenhet finns här.

Många åtgärder kräver godkännande från styrelsen, blankett för detta hittar du här.

Sophantering

I sidoentrén finns ett soprum för vanliga hushållssopor. Utanför soprummet finns också ett kärl där tidningar kan kastas.

Närmaste returstation finns vid Coopbutiken längre ner på gatan. Här kastar du förpackningar av papper, plast, glas och metall. Grovsopor transporterar du bort själv alternativt mellanlagrar i eget förråd, en gemensam hämtning av grovsopor brukar beställas någon gång per år. Exempel på grovsopor är möbler, leksaker, porslin etc.

Farligt avfall (kemikalier, däck, batterier etc) måste du själv lämna, till exempel till den mobila miljöstation som staden erbjuder.

Städning

Städning av trapphus och entréer sköts av vår städfirma, Berge städ, och utförs en gång per vecka. Städfirman byter även entrémattorna vintertid och städar tvättstugan en gång per månad.

Medlemmar och hyresgäster bidrar därutöver solidariskt till husets och gårdarnas skötsel. Varje höst och vår genomförs en gemensam storstädning av alla gemensamma utrymmen där alla förväntas bidra och delta efter bästa förmåga.

Städutrustning finns i städskrubben i huvudentrén, i tvättstugan, bastun och föreningslokalen. Säg till styrelsen om något saknas!

Tvättstuga

Tvättstugan ligger i gårdshusets källare. Bokning sker på schemat som sitter uppsatt i tvättstugan. Regler för bokning och användning av tvättstugan finns i föreningens Ordningsregler samt uppsatt i tvättstugan.

Underhållsansvar

Du som medlem ansvarar för att hålla lägenhetens inre i gott skick. Du ansvarar också för reparationer och underhåll som tidigare ägare har låtit genomföra. När det gäller rör, ledningar etc omfattar ditt ansvar sådant som är åtkomligt inifrån lägenheten. I vårutrymmen innebär det allt som ligger efter tätskiktet (inklusive tätskiktet  i sig). Mer information om vad som gäller finns i stadgarna § 12.

Uteplatser och grillar

Föreningen har tre uppsättningar utemöbler, två på den stora gården och en på den mindre, bakre gården. Dessutom finns flera grillar att låna. Grillarna står bakom hissen i gårdshuset eller ute på gården. Uteplatser och grillar kan bokas i almanackan som sitter på anslagstavlan i huvudentrén.

Självklart städar man och gör rent efter sig även utomhus, gör rent grillar, tömmer eventuella askfat och så vidare.

Vattenskador

Här finns information om vad som gäller vid vattenskador:

Vinterunderhåll

Snöskottning på gården sköts solidariskt av medlemmarna. Hinkar med grus ställs fram vintertid. Styrelsen beställer vid behov skottning av tak och borttagande av istappar.

Värmesystemet

Fastigheten är kopplad till centralt fjärrvärmenät. Hela värmesystemet inklusive radiatorerna står under föreningens ansvar.

Man får som enskild lägenhetsinnehavare inte göra några ingrepp i värmesystemet utan särskilt tillstånd. Bortmontering av radiatorer eller inkoppling av ytterligare utrustning får inte ske eftersom detta kan rubba balansen i systemet.

Vid omslag till kallare väder tar det alltid några dagar innan systemet hinner ställa om sig. Har du problem med att en radiator inte blir varm kan den behöva luftas, vilket du kan göra på egen hand. Luftningsnycklar finns att låna hos styrelsen.